Krupp (Croup / Laryngitis subglottica / pseudocroup)

A gége gyulladásos megbetegedése, melynek során a gégében alakul ki körkörös nyálkahártya duzzanat és súlyosságtól függő mértékben beszűkül a légút, korlátozottá válik a légzés, a hangunk pedig rekedtté válik.

 

Általában pár napos jellegtelen köhécselés / nátha után vagy akár hirtelen, előzetes tünetek nélkül jelentkezik a kórkép. Többnyire este 19h tájban kezdenek berekedni, köhécselni a gyerekek, majd 22 h körül egyre többet, ugató színezettel köhögnek. Súlyos esetben légzési nehezítettség is társul hozzá, mely kezdetben csak a belégzést, majd igen súlyos esetben be- és kilégzést is érinti (Darth Wader-hez hasonlóvá válik a légzés). A légzési nehezítettség sírás, mozgás, nevetés hatására fokozódik, ezért fontos ekkor a megnyugtatás, s gyors felöltöztetést vagy takaróba burkolást követően hideg levegőre juttatás (nyáron a fagyasztószekrény ajtaját kell kinyitni, s közel ülni a kiáramló hideg levegőhöz). Ha emellett nem javul a gyermek állapota 15-20 perc alatt, és nincs korábbról tapasztalatunk ebben a betegségben, javasolt azonnal ügyeletre / kórházba menni. Ha bizonytalanok a súlyosság megítélésében, inkább hívjanak ügyeletet vagy mentőt!

Amennyiben javul a gyermek állapota, javasolt az éjszakát hideg szobában töltenie (nyitott ablaknál – de figyeljünk, a gyermek ne eshessen ki az ablakon!), természetesen jól felöltöztetve, betakarva. Ekkor azt az effektust használjuk ki, amikor melegben nagyon nehezen tudjuk lehúzni a gyűrűt az ujjunkról, míg hidegben szinte magától leesik. Másnap reggeltől váladékoldó (korábban már használt és hatásosnak bizonyult) adása ajánlott bő folyadék bevitellel kísérten. A szobában, ahol napközben tartózkodik a gyermek, legyen szintén hűvösebb és párás levegő, utóbbi azért, hogy a légutak ne száradjanak ki. Az elkövetkező néhány éjjel szintén javasolt hideg, párás szobában altatás. Váladékoldó helyett inhalálhatnak Salvus vízzel minimum napi 3x, maximum pedig annyiszor, ameddig a gyermek türelemmel bírja. A sószoba szintén nagyon ajánlott, hiszen ez tipikusan az a betegség, amely akkor kezd el javulni, ahogy a gyulladásos váladék kezd leoldódni a gégéről.

Korábban úgy tanultuk, ez a kisebb gyermekek betegsége, manapság azonban már nagyobb gyermekeknél is előfordul.

Kezelésében a váladékoldón kívül itt is érvényesek a náthánál dőlt betűvel leírtak. Az erdei fenyő illóolajnak többek között váladékoldó/ köptető, az eukaliptusz illóolajnak váladékoldó / köptető és fertőtlenítő hatása is van. Citrom illóolaj légfertőtlenítőként használható.

A gégegyulladás pszichoszomatikus megközelítéssel:

A gyulladást saját magam kifejezésének nehézsége okozhatja. Félek, hogy nem értenek meg mások, elutasítják érzéseimet (nevetségessé válhatok általuk). Dühös vagyok emiatt belül, de elfojtom, nem mondom ki, fuldoklom elfojtott érzéseimtől. Meg kell tanulni kommunikálni, ha máshogyan nem megy, akkor írásban.

(Dr. Papp Eszter – Csecsemő- és Gyermekgyógyász, Gyermek Tüdőgyógyász)