„EGYSZERŰ” HÖRGHURUT (Bronchitis acuta)

 

A hörgők nyálkahártyájának gyulladásával járó betegség. Az egyszerű hörghurutban a légutak belsejét bélelő nyálkahártya a fent leírt módon ödémássá válik, felszínére sok váladék termelődik, melyeket durva zörejként lehet meghallani a tüdő feletti hallgatózás folyamán. Ez a típus a köhögés mellett nem jár légzési nehezítettséggel. Ekkor fontos a korábban már hatásosnak bizonyult váladékoldó használata pár napon keresztül bő folyadékbevitel mellett. A sószoba ebben a betegségben is hatásos az akut szakban.

Kezelésében a váladékoldón kívül itt is érvényesek a náthánál dőlt betűvel leírtak. Az erdei fenyő illóolajnak többek között váladékoldó/ köptető, az eukaliptusz illóolajnak váladékoldó / köptető és fertőtlenítő hatása is van. A citrom illóolajnak légfertőtlenítő hatása van.

A hörghurut pszichoszomatikus megközelítése:

Náthához, gégegyulladáshoz hasonlóan dühöt, frusztrációt élünk meg elfojtott érzelmeinkkel, ki nem mondott gondolatainkkal kapcsolatban. Pedig fontos lenne kiadni magunkból. Belső nyugtalanság van bennünk, mely miatt nem mutatjuk meg érzéseinket, gondolatainkat, gyakorlatilag nem tiszteljük, szeretjük magunkat annyira, hogy kiálljunk magunkért. A köhögéssel szeretnénk megszabadulni valamitől vagy valakitől, ami / aki zavar minket, frusztrációt okoz számunkra. Ha nem változtatunk viselkedésünkön, krónikussá válhat a folyamat. El kell kezdeni megtalálni az öröm és a szeretet forrását magunkban, az életünk történéseiben. A döntés a saját „szabad légzésünk” felé, a mi kezünkben van.

(Dr. Papp Eszter. Csecsemő- és Gyermekgyógyász, Gyermek Tüdőgyógyász)