NÁTHA (RHINITIS ACUTA), ARCÜREG GYULLADÁS (SINUSITIS ACUTA)

Az orr nyálkahártyájának fertőzés okozta gyulladása, mely így ödémássá válik, megduzzad, szűkítve ezzel a levegő szabad útját az orrban és szűkítve a melléküregek felé átvezető járatokat is. Ha nem húzzuk össze közel egészséges mértékűre a nyálkahártya méretét, huzamos ideig jelentősen csökken vagy akár blokkolt is lehet az orrlégzés.

 

Az orrban a duzzanat mögött, illetve a járatok mögött az üregekben pangani fog a váladék. Mivel a meleg, nedves közeg ideális táptalaj a kóros baktériumok megtelepedésére, a pangó váladékban azok előbb-utóbb elszaporodnak. Ezek a kezdeti vizes /fehér orrváladékot sárgává, majd zöldessé színezik. Ha ez a fertőzött zöld váladék nem tud kiürülni, egy idő után (egyéntől függően) arcüreg-, homloküreg-, rostasejt-, orrmandula, garat-, hörgő-, középfülgyulladásokat okozhat.

 

Nátha esetén, már kezdetben, gátolt orrlégzés jelentkezésekor javasolt a fentiek miatt olyan nyálkahártya összehúzó orrcsepp/ orrspray használata (nem sós orrspray, mert az csak a váladék lazítását segíti !!!), melytől azt tapasztaljuk, hogy több órán keresztül közel egészséges mértékben újra nyitottá válnak az orrjáratok, és a levegő szabadon tud áramlani. Valamint szintén fontos gondoskodni a váladék lehető legjobb mértékű eltávolításáról akár orrfújással, akár hatékony orrszívással (orrszívó porszívóval). Ugyanis ekkor a váladék nem fog pangani, s így a kórokozók nem vagy jóval nehezebben szaporodnak el.

Ha valamelyik orrcseppről azt tapasztaljuk, sokáig segített levegőt kapni, érdemes a nevét megjegyezni, s a későbbiekben is azt használni. Az orrcsepp használatának elkezdéséhez nincs szükség orvosra, orvosi engedély nélkül is elkezdhető használatuk az alkalmazási útmutató szerint. Amennyiben a gyermek láztalan, jó a hangulata, alapvetően az étvágya is, nem aluszékonyabb, nem bágyadtabb, az első 4-5 napban nyugodtan kezeljük otthon a gyermeket. Ha ezidő alatt nem észlelünk javulást, javasolt a háziorvost felkeresni. Ha korábban romlik a gyermek állapota, akkor korábban szükséges felkeresni a háziorvost. Amennyiben javulást észlelünk, folytassuk a kezelést. Ahogy a váladék mennyisége elkezd csökkeni, vagy már nem is ürül, ajánlott még 3-4 napig legalább reggel és este orrcseppet adni, mivel ekkor még a nyálkahártyák nem húzódtak vissza egészséges méretűre, s a visszamaradó szűkület mögött újra felgyűlhet a váladék, és pár nap után visszatérhet a nátha. Egy hét – tíz napnál azonban nem érdemes hosszabban használni a cseppeket, mert a nyálkahártya hozzászokhat a hatásához, s egy idő után az orrcsepp hiányában csak nehezebben, pár nap után húzódik vissza. Hogy ezt elkerüljük, válthatunk pl. orrkenőcsre.

Szintén gyakori, hogy napközben alig észlelünk váladékozást az orrból, de amint lefekszik/ vízszintes testhelyzetbe kerül a gyermek, rövid időn belül köhögési roham lép fel nála. Ezt a melléküregekből ebben a testhelyzetben könnyebben hátracsorgó sűrű váladék okozza, mely míg túl nem jut a lenyelhetőségi határon, rohamokban is jelentkező köhögést vált ki hányással kísérten. Ilyenkor segít egy kis folyadék itatása

Nátha, arcüreg gyulladások során orrcsepp beadását követően 15-20 perccel melegíteni is lehet az arcot, pl. infralámpával. Ha tudunk, használjunk védőszemüveget arcmelegítés közben. Amiatt fontos kinyitott orrjáratokkal végezni, mert a meleg a sűrűbb váladékokat folyósabbá teszi, így segítve annak kiürülését (hasonlóan ahhoz, mint amikor a hideg, kocsonyás húslevest melegítjük, az is folyóssá válik).

A gyógyulást nagyfokban segíti a bő folyadékfogyasztás. Ha nem iszunk eleget, szervezetünk fő szerveink (szív, agy, vese) megfelelő vérellátására törekszik annak árán, hogy az egyéb területekre kevesebb vért juttat. Ha kevesebb vér kerül a légutakba, kevesebb és ezáltal sűrűbb gyulladásos váladék választódik ki a beteg területen, az nehezebben ürül ki, emiatt a betegség elhúzódik. Ezen kívül az immunrendszer is jobban működik megfelelő folyadék ellátottság mellett. Hurutos betegségekben gyakorlatilag mindegy, mit fogyasztunk (legajánlatosabb azonban a víz vagy a tea). Gyerekeknél ilyenkor mindent be lehet vetni, ami nem szokványos (ihasson kis flakonból, nagy flakonból, kis/nagy dobozos üdítőből, kicsi szívószállal / kanyargós szívószállal, stb.) a megfelelő hidráltság biztosítása érdekében.

Kiemelendő a megfelelő vitaminpótlás is, elsősorban C- és D-vitamin. C-vitamint, ha lehet zöldség/gyümölcs formájában adjuk a gyermeknek. Ha nem szereti ezeket, a C-vitamint próbáljuk meg kevés gyümölccsel vagy zöldséggel együtt bevarázsolni a gyermekbe, mert azokban a C-vitamin felszívódását segítő egyéb anyagok is benne vannak. Ha tudunk, figyeljünk arra is, hogy a D-vitamint valamilyen zsíradékot/olajat tartalmazó étellel vegyük be a jobb felszívódás segítése érdekében.

Fontos a gyakoribb szellőztetés, mert hűvösebb levegőben a duzzadt nyálkahártyák is összehúzódnak (segítve ezzel az orrcsepp hatását), illetve szintén fontos a levegő párásítása. Ugyanis száraz levegőjű légtérben a légutakból több víz távozik, így a nyálkahártyák könnyebben kiszáradnak, vérzékennyé válhatnak, a váladék pedig szikkad, besűrűsödik. Ennek megelőzésére a párásításon kívül az orrba használhatunk egyszerű, patikában kapható vazelint vagy orrkenőcsöt (rizsszemnyi mennyiséget szükséges mindkét orrjáratban elmasszírozni).

Náthában, orrmandula-, és arcüreggyulladásokban, ha tűri a gyermek, napi 1-2 alkalommal, orrmosást is végezhetünk kellemesen sós vízzel. Többel, mint amennyi sós vizet a sós orrsprayekkel az orrba juttathatunk. Kisebbeknél 5-10 ml-rel fecskendőből orrszívó porszívóval együtt használva, míg a nagyobbaknál kb. 100-150 ml-rel orrmosó tartály segítségével mossuk át az orrot. Ha ennek használata mellett döntünk, nagyon fontos előtte az orrjáratok nyitása, hogy a melléküregekből illetve a szűkületek mögötti területekről is ki tudja mosni a váladékot. Tehát orrcseppezés után leghamarabb 15-20 perccel alkalmazzuk. Előnye, hogy az orrgaratban megbújó orrmandula környékéről is kimossa a gyulladásos izzadmányt. Allergiásoknál az orrba, orrgaratba lerakódott allergéneket segít eltávolítani. Ajánlott forralt, lehűtött vízzel végezni, hogy a klór ne marja az orrot.

A sószobába szintén kinyitott orrjáratokkal érdemes bemenni.

Kiegészítő „kezelésként” szóba jön immunerősítésként a gyömbérgyökérből készült tea /limonádé, kakukkfűtea. Fertőtlenítő hatású a diófalevélből készült tea. A fokhagyma természetes antivirális és antibiotikus hatású növényünk, így az ezt tartalmazó ételek (lehetőleg nyersen fogyasztva, pl. fokhagymás pirítósként, salátákban, stb.) különösen javasoltak. Nyákoldásban, gyulladáscsökkentésben segít még a kakukkfű-, hársfa, bodza-, mentatea. Ezekből készült keveréktea is fogyasztható. A kamilla ugyan gyulladás csökkentő hatású, azonban szárítja a nyálkahártyákat (szikkasztja a termelt váladékot), emiatt nem javasolt. Kisebb gyermekeknek higított, gyengébb változatát adhatjuk a gyógyteáknak. Ezeken kívül 2 éves kor felett a mézről se feledkezzünk meg. A mézharmat 1-1 kiskanállal fogyasztva, elszopogatva, torokfertőtlenítő hatású is.

A levegőbe citrom illóolajat párologtathatunk, elsősorban kiváló légfertőtlenítő hatása miatt. Ugyanakkor jókedvre is derít, és vidám, feldobott hangulatunk esetén az immunrendszerünk is jobban teljesít. (Kimutatott, hogy stressz, rossz közérzet esetén fogékonyabbak vagyunk fertőzésekre.) Illóolajok közül lehetőleg csak a 100% tisztaságúakat alkalmazzuk, ezt a címkén fel kell tüntetnie a gyártónak. Ha nincs feltüntetve, illetve minél olcsóbb az ára, annál nagyobb a valószínűsége, hogy illatmentes kőolajszármazékkal hígították, melynek szaga csak pár hónappal később válik érezhetővé az üvegcsében.

A nátháról pszichoszomatikus megközelítésben:

Nátha esetén szervezetünkben egy vírus szaporodik el, mely az immunrendszer nem megfelelő működésére utal. Ez lehet attól, hogy azt sem tudjuk, aktuálisan, hova kapjuk a fejünket, melyik feladatba fogjunk bele. A megfázás lehetőséget biztosít arra, hogy távol tartsuk magunkat más emberektől, elvonuljunk, így adva lehetőséget gondolataink rendezésére. Mivel ekkor pluszban váladék is termelődik, ez jelezheti, hogy bizonyos dologgal kapcsolatban mélyen rejtve erős érzelmek várnak kiszabadulásra. A dugult orrunk utalhat arra, hogy olyan helyzetbe kerültünk egy helyzettel kapcsolatban, mely „bűzlik”, aminek” nem akarjuk érezni a szagát”. Szóval időre van szükségünk, hogy megálljunk, és tisztábban láthassunk. Erőt gyűjthessünk a folytatáshoz. A betegség lehetőséget ad új hozzáállás, viselkedési forma elsajátítására.

 

(Dr. Papp Eszter – Csecsemő – és Gyermekgyógyász, Gyermek Tüdőgyógyász)